PRENOS VLASNIŠTVA VOZILA

 

 

 

 

PRENOS VLASNIŠTVA VOZILA | MMK AVRAM

Da bi izvršili prenos vlasništva vozila potrebna su 3 koraka:

•  Overen kupoprodajni ugovor,

•  Plaćen porez na prenos vlasništva vozila i

• Izvršena promena u saobraćajnoj dozvoli
Za svako vozilo, plaćate sumu za porez prenos vlasništva vozila i troškove sastavljanja i overu kupoprodajnog ugovora.
Porez na prenos vlasništva vozila između dva fizička lica plaćate kod nas, cenu prenosa vozila možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora za prenos vlasništva vozila.

Prodavac ima najveći interes kod prenosa vlasništva vozila. Jer ako vozilo nije preneto na novog vlasnika, kazne sa saobraćajnih kamera ili neplaćeninh kazni za parking prepisuju se njemu. Iako je vozilo otuđeno.

Naš posao oko prenosa vlasništva plovila, motornih  ili putničkih vozila i su:


  Pravljenje kupoprodajnog ugovora prema vašim zahtevima,
  Overa kupoprodajnog ugovora kod notara koji se nalazi pored nas,
  Plaćate prenos vlasništva vozila kod nas,
  Priprema papira za MUP ili Poresku upravu,
  Ovlašćujete nas da idemo u MUP ili Poresku upravu umesto vas, kako bi ste uštedeli dragoceno vreme,
Šaljemo vam na kućnu adresu ili  dolazite u našu poslovnicu po gotovu saobraćajnu dozvolu koja glasi na vas.

Prenos vlasništva sa pravnog lica na pravno lice:

Kada je vlasnik vozila pravno lice, potrebno je imati odgovarajuću fakturu ili račun. Ukoliko je firma registrovana za PDV, potrebno je iskazati PDV pri prodaji vozila kako bi se oslobodili plaćanja poreza. U suprotnom, firma mora podneti zahtev nadležnoj poreskoj upravi. Pored standardne dokumentacije, važno je priložiti kopiju računa kao dokaz o poreklu vozila.

Prenos vlasnistva vozila Lizing:

Ukoliko korisnik lizinga odluči da prekine lizing ugovor, potrebno je sprovesti proces raskida ugovora. Nakon toga postoji mogućnost prenosa lizinga na drugu osobu, ali korisnik lizinga ne sme prodavati vozilo dok nije isplatio dugovanja. Nakon potpunog ispunjenja lizing obaveza i dobijanja fakture, vozilo može biti dalje prodavano.

Prenos vlasništva vozila iz drugog grada:

U slučaju kada se kupac ili prodavac nalaze u drugom gradu, potrebno je sastaviti kupoprodajni ugovor i overiti ga kod notara. Zatim, overene originale ugovora možete poslati poštom kako bi ih overila druga strana. Daljnju proceduru možete završiti u svom gradu, kada imate overena oba potpisa i fizičke ugovore kod sebe.

Prenos dvotočkaša i prikolica:

Za prenos vlasništva nad dvotočkašima do 50ccm ili prikolicama ukupne mase do 750kg, dovoljan je samo ugovor, a nije potrebno proći kroz poresku upravu. Ovo pravilo važi i za motore i prikolice koje služe kao rezervni delovi u vozilu.

 

POTREBNA DOKUMENTACIJA KAKO BI SE IZVRŠIO PRENOS VLASNIŠTVA VOZILA

 

Lična karta kupca i prodavca.
Saobraćajna dozvola.
Registarske tablice nakon plaćenog poreza (samo u slučaju ako su tablice istekle nakon više od šezdeset dana ili ako automobil menja područije).
Original ovlašćenje (ako prethodni vlasnik nije prisutan).
Kupoprodajni ugovor ili ugovor o poklonu overen kod javnog beležnika.
• Pečat firme, izvod iz APR-a i lična karta vlasnika firme, samo u slučaju ako je kupac vozila firma.

 

SASTAVLJANJE KUPOPRODAJNOG UGOVORA

 

Kupoprodajni ugovor može da se sastavi kod nas, sa podacima iz saobraćajne dozvole vozila i lične karte prodavca i novog vlasnika

Ako je:

• Novi vlasnik firma: Kupoprodajni ugovor se overava pečatom firme, uz potpis zakonskog zastupnika. Potrebna su sledeća dokumenta: fotokopija izvoda iz APR-A i lična karta zastupnika pravnog lica.

• Prodavac vozila osoba koja ima ovlašćenje da ima pravo da ga otuđi ili proda, potrebno je da Ovlašćenik sa svojom ličnom kartom i overenim ovlašćenjem dođe kod nas. Nije potrebno prisustvo vlasnika vozila.

• Ako je firma obveznik PDV-a, umesto Kupoprodajnog Ugovora, firma izdaje fakturu, sa naznačenim PDV-om ili bez PDV-a ako se radi o putničkom ili nekoj drugoj vrsti vozila, a prodavac nije koristio benefita PDV-a. Ako firma-prodavac nije obveznik PDV-a, izdaje Račun-Fakturu na ime novog vlasnika bez PDV-a.

• Ako je prodavac, privredno društvo, izdaje se račun bez PDV-a,nakon toga, potrebno je da knjigovođa firme elektronskim putem podnese zahtev nadležnoj Poreskoj upravi kako bi se utvrdio porez za preonos vlasništva vozila.

 

 

 

PRENOS VLASNIŠTVA ILI OVLAŠĆENJE  ?

 

Često se dešava da vozači u želji da privremeno odlože prenos vozila i plaćanje poreza državi, daju ovlašćenje novom vlasniku da upravlja vozilom koji su oni prodali.

U većini slučajeva ovlašćenje važi do prve sledeće registracije vozila, jer novom vlasniku je lakše da kompletnu proceduru oko prenosa vlasništva vozila izvrši kasnije.

 

Veliki broj kupaca i vlasnika vozila često postavlja ovo pitanje sebi. Ne žele da urade prenos vozila kako bi uštedeli novac a i vreme. Međutim i ako ovo zvuči primamljivo, stvari se mogu znatno zakomplikovati. Jer ako novog vlasnika vozila snjimi kamera pri pravljenju saobraćajnih prekršaja kao što su: prekoračenje brzine, prolazak na crveno svetlo na semaforu ili ne placanje kazni za neplacen parking.  Te prekršaje će vlasnik vozila dobiti na kućnu adresu jer se na njega vodi vozilo.

Ostali problemi ako se ne izvrši prenos vlasništva vozila:

 

Zakonska nesigurnost – kupili ste vozilo, ali krajnji vlasnik vozila niste vi.• U ovlašćenju se nalazi klauzula da automobil možete da prodate nekom trećem licu, ali to ne znači da vozilo možete da prenesete na sebe.• Ako se u ovlašćenju nije napisano da vozilom može može upravljati novi vlasnik. On neće biti u mogućnosti da izvadi sam dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.
Najveći problem može nastati ako je prodavac vozila preminuo. Tada automobil postaje predmet ostavinske rasprave.
• Problem može nastati ako su kupac i prodavac sastavili i potpisali kupoprodajni ugovor, nakon donešene odluke su odlučili da prolongiraju prenos vlasništva vozila korišćenjem ovlašćenja. Kasnije se može desiti da kada kupac reši da prenese vozilo na svoje ime. Mora da se sačini ponovo ugovor i plati njegova overa.

 

 

 

Preno Vlasništva vozila

Telefon0637717512